Burgemeester kritisch over politiek Den Haag

HELMOND – Burgemeester Elly Blanksma vindt dat de landelijke politiek in Den Haag het individualisme versterkt. Blanksma zei dit woensdagavond tijdens een nieuwjaarstoespraak op een bijeenkomst van de regionale Kamer van Koophandel en Stichting Brainport.

“Het is koud in Den Haag. De politieke turbulentie waarin ik een rol speelde was de afgelopen jaren enorm. Populisme viert hoogtij. Het versterkt individualisme. Er is nauwelijks verbondenheid. De wortels in de samenleving zitten dan niet diep. Bij storm blijkt dan niets verankerd te zijn”, zei Blanksma.

Blanksma heeft zelf zes jaar deel uit gemaakt van de politiek in Den Haag. Vanaf 2006 tot september vorig jaar was zij financieel-economisch specialiste van de CDA-fractie.

“Ik heb aan den lijve ervaren dat Den Haag er met zichzelf bezig is. Door deze ontwikkelingen is het niet verwonderlijk dat het vertrouwen van de burger in de politiek tot onder het vriespunt is gedaald”,

Sinds begin november is ze burgemeester van Helmond.

Gisteren gaf de burgemeester tijdens de raadsvergadering al aan dat zij het juist belangrijk vindt om verbonden te zijn met de burgers. Ze gaf aan daarbij  een voorbeeld te willen nemen aan de inmiddels overleden oud-burgemeester Jacques Geukers.  Dit maakte zij duidelijk met de woorden die ze ook tijdens de uitvaartdienst van Geukers sprak: “Ik was onder de indruk van zijn passie voor de stad. Van zijn heldere geest en zijn visie op de samenleving. Zijn zorgen over het toenemende individualisme. Zijn warmte en zijn betrokkenheid. Zijn grote liefde voor het ambt “Burgemeester”. Hij gaf mij een advies: Blijf jezelf en ga dicht bij de mensen staan. Zorg dat iedereen er toe doet. Zijn advies zegt zoveel over hoe hij was. Voor mij een voorbeeld.”

Door: Janneke Koster

Geplaatst op januari 9, 2013, in Politiek. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Plaats een reactie